Tips for å få råd til fritidsbolig

lån til hytte

Drømmer du om å eie hytte eller fritidsbolig? Kanskje har du allerede tanker om hvor i landet du ønsker å eie hytte, og hvilken type av hytte som står øverst på ønskelisten. Er det en enkel 70-tallshytte du drømmer om? Kanskje foretrekker du en tømmerhytte? Eller hva med en moderne arkitekttegnet hytte?

Stadig flere nordmenn ønsker å skaffe seg fritidseiendom – enten det er hytte på fjellet, i innlandet eller et idyllisk sommersted ved sjøen. En undersøkelse gjort i 2016 viste at over 100.000 nordmenn planlegger å kjøpe hytte i løpet av de neste 3 årene.

Det er en stor økonomisk investering å kjøpe hytte eller fritidsbolig, og mange har ikke oppsparte midler til dette. I tillegg er det en en betydelig kostnad å være hytteeier, med tanke på utgifter til vedlikehold, forsikringer, kommunale avgifter og nedbetaling av lån.

Lån til fritidseiendom med egenkapital

Bankene tilbyr lån til fritidseiendom som tilsvarer et vanlig boliglån, og det kreves at låntaker har egenkapital. Det er i dag mulig å låne opptil 85% av hyttens verdi, og banken tar sikkerhet i fritidseiendommen. Kan man stille ekstra sikkerhet er det mulig å få låne hele kjøpesummen til hytten. Nedbetalingstiden settes individuelt.

Lån til fritidseiendom uten egenkapital

Har man ikke tilstrekkelig egenkapital, vil som regel bankene avslå en søknad om lån til hytte. Det finnes imidlertid flere som da tar opp et lån uten sikkerhet for å kunne dekke egenkapitalen helt eller delvis. Kanskje mangler man kr. 150.000,- i egenkapital til drømmehytten eller kanskje beløpet er større. En hytte som har en verdi på 1,6 millioner krever at man har egenkapital på kr. 240.000,-.

Uten egne oppsparte midler er det mulig å ta opp et forbrukslån til egenandelen. til egenandelen. På denne måten vil man kunne realisere sin drøm om å kjøpe fritidseiendom.

Det er flere banker og finansieringsselskaper som tilbyr forbrukslån helt opp til 500.000,-, og noen av disse er Bank Norwegian, Sparebank 1, Opp Finans og yA Bank. Å sende inn en lånesøknad via en lånemegler kan også være aktuelt, og både Lendo og Aros Finans videreformidler lån uten sikkerhet opp til kr. 500.000,-.

Et forbrukslån har har som kjent høyere rente enn et banklån, men det kan være eneste utvei for de som vil kjøpe hytte uten egenkapital. For å komme i gang samt sammenligne ulike tilbud, se denne siden: forbrukslån.no/beste-lån/

Kjøp hytte sammen med venner eller familie

Går man sammen med familie eller venner om å kjøpe hytte eller fritidseiendom, vil man halvere kjøpesummen, egenkapitalkrav og driftsutgifter. Drømmehytten kan dermed bli en realitet langt raskere enn om man skal kjøpe alene.

Det er selvfølgelig viktig å unngå konflikter dersom man f.eks. skal kjøpe hytte sammen med venner. Det beste er å lage klare regler for bruk, vedlikehold, kommunale utgifter mm.

Se etter hytte med lavere standard

Synes du prisene på hytter eller fritidseiendommer ligger altfor høyt, sett ut fra din personlige økonomi? Det er mange faktorer som gjør at hytteprisene stiger til værs.

Først og fremst er det beliggenhet. Populære områder like ved alpinanlegg skrur hytteprisene opp. Det samme gjelder fritidseiendom og hytter med sjøutsikt. Også standarden og størrelsen på hytten er avgjørende for prisnivået.

Ønsker man å kjøpe hytte til lavere pris, bør man derfor se etter tradisjonelle hytter med middels til lav standard – gjerne i områder som ikke er typiske skisteder.

Lei ut fritidsboligen når den ikke brukes

Det kan være lurt å leie ut hytten eller fritidsboligen når man selv ikke benytter den, slik at man kan få inntekter til å finansiere sin investering. På denne måten kan man f.eks. betale ned forbrukslånet til egenkapital raskere. Å leie ut fritidsboligen eller hytten er dessuten en god inntektskilde for mange. Husk bare å ha realistiske kalkulasjoner når leieprisen skal fastsettes. Beliggenhet, standard samt tilbud og etterspørsel er viktige faktorer også når det gjelder hytteutleie.

https://www.eiendomsmeglervest.no/blogg/arkiv/2017/02/kjoepe-hytte-men-har-du-raad